Wat is het verschil tussen alle netwerkkabels?

Er zijn vele soorten netwerkkabels, en de verschillen lonen de moeite om eens naar te kijken. Bij netwerkkabels zijn hoofdzakelijk 2 vlakken waarop ze verschillen, Dat is als eerst de afscherming (UTP, FTP, SFTP of PiMF) en daarnaast de uitvoering ( CAT5, CAT 5e, CAT 6 CAT 7). Hier onder leest u alles over deze verschillen.

UTP

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Vertaald staat dit voor Niet-afgeschermde gedraaide paren. Niet afgeschermd slaat op het feit dat deze kabel geen elektromagnetische afscherming heeft. De kabel heeft 4 paar aderen, elk paar zit om elkaar heen gewikkeld (Twisted pair). Indien een kabel los ligt kan men voor een UTP kabel gaan. Als de kabel in een kabelgoot ligt of dichtbij andere kabels is eht raadzaam te kiezen voor een andere afscherming (FTP of SFTP)

FTP

FTP staat voor Foiled Twisted Pair. FTP kabels zijn hetzelfde opgebouwd als een UTP kabel, deze hebben echter wèl een elektromagnetische afscherming. Deze zit aan de binnenkant van de huls waardoor alleen storingen van buitenaf worden afgeschermd. Dit type kabel is raadzaam als meerdere kabels langs elkaar lopen (bijv. in een kabelgoot).

SFTP

SFTP staat voor Shielded and Foiled Twisted Pair. Deze kabels bieden de beste bescherming tegen interferentie en straling van buitenaf. Bij de SFTP kabel is de gehele kabel afgeschermd en zijn de aderen apart ook nog een afgeschermd zodat ze elkaar niet  kunnen storen.

PiMF

PiMF staat voor Pair in Metal Foil. Hierbij wordt elk paar in een metalen omhulsel verpakt. Hierdoor zullen de paren elkaar niet storen, daarnaast zijn de aderen ook voldoende afgeschermd voor elektromagnetische straling van buitenaf

CAT 5(e)

CAT 5(e) is op dit moment de goedkoopste soort kabel. Als u een kabel voor thuis gebruikt is CAT 5(e) in ronduit de meeste gevallen geschikt. CAT 5e gebruikt een bandbreedte van 100 MHz. CAT 5e is ontworpen voor een maximale snelheid van 100 MBit/s.

CAT 6

De CAT 6 standaard schrijft voor dat de aderen iets dikker moeten zijn dan CAT 5 en dat deze van koper moeten zijn. CAT 6 gebruikt een bandbreedte van 250 MHz en is ontworpen voor een maximale snelheid van 1000 Mbit

CAT 6a

CAT 6a maakt gebruik van een bandbreedte van 500 MHz in plaats van de 250 MHz van CAT 6. Hierdoor is het mogelijk om een snelheid van 10 Gbit te behalen.

CAT 7

CAT 7 maakt gebruik van een bandbreedte van 600 MHz, Hierdoor wordt een snelheid van 10 Gigabit behaald. De CAT 7 kabels van Techway hebben een uitstekende beveiliging tegen crosstalk aangezien de aderparen appart verpakt zijn in een metalen folie. Daarnaast is de gehele huls nogmaals afgeschermd met een folie.

Materiaal van de kern

Het materiaal van de kern is bepalend voor de kwaliteit van de gegevensoverdracht. Hoe beter het materiaal geleid, hoe minder weerstand, hoe betrouwbaarder het signaal. De aderen van alle netwerkkabels van techway zijn 100% koper voor de laagste weerstand en de hoogste betrouwbaarheid. Veel goedkopere kabels hebben CCA kernen (aluminium met een laagje koper). Deze kabels bieden meer weerstand en behalen daarom een lagere snelheid!

Rond vs. plat

Ronde kabels zijn het meest gangbaar, maar als we het hebben over het verminderen van interferentie loont het de moeite om te zoeken naar platte kabels. Doordat de aderen niet om elkaar, maar naast elkaar liggen verminderd dit de interferentie van aderen onderling.

Solide kernen vs. flexibele kernen

Solide kabels bestaan uit aders met één solide geleider. Door de mechanische stugheid worden solid cables gebruikt wanneer kabels nauwelijks tot niet flexibel hoeven te zijn. Solid cables zijn goed bestand tegen corrosie, omdat ze relatief weinig oppervlakte hebben dat hieraan blootgesteld kan worden.

Flexibele kabels bestaan uit aders met een bundel van geleiders die samen een grotere geleider vormen. Stranded cables zijn flexibeler dan solid cables. Wanneer er kabels met meer resistentie tegen metaalmoeheid vereist zijn worden kabels met flexibele aderen gebruikt.

Powered By OpenCart
Techway © 2015